L’aposta per una ciutat més inclusiva, més pròxima i, en definitiva, més amable amb els qui l’habiten, passa ineludiblement per la sensibilització col·lectiva i per la incorporació de criteris de qualitat tant en la planificació de la ciutat com en el seu desenvolupament. La voluntat de la Guia és ser una eina útil i suggerent per incorporar als plans i projectes aspectes qualitatius que suposen una important millora en la facilitat i confort del desenvolupament de la xarxa de vida quotidiana a la ciutat.
El conjunt de criteris i recomanacions que es recullen en aquesta guia s’han estructurat sota quatre grans blocs. El primer es refereix a l’aproximació inicial, la fase prèvia a la redacció de qualsevol pla o projecte. Els altres tres blocs agrupen el conjunt de components integrants de l’espai urbà als que es refereix el Manual d’urbanisme de la vida quotidiana per a la realització de la diagnosi, i que en aquest cas es sintetitzen en tres àmbits: l’espai físic, les activitats i funcions i l’ambient i percepció.
En cadascun d’aquests blocs es despleguen el conjunt de recomanacions d’aplicació directa, agrupades en criteris de qualitat i indicadors de confort. D’aquesta manera, els tres àmbits agrupen un conjunt de 10 criteris de qualitat, que es despleguen en 19 indicadors de confort, i finalment un total de 69 recomanacions.
Entre el conjunt de recomanacions, se n’han destacat 10, una per a cada criteri de qualitat, ja que no totes les recomanacions tenen el mateix nivell d’incidència sobre els objectius establerts. Val a dir, però, que el compliment d’aquestes deu recomanacions no són garantia de compliment de qualitat, sinó que són els aspectes que es consideren bàsics i imprescindibles als que qualsevol proposta hauria de donar resposta. Finalment, i tenint en compte que el ventall d’aplicació d’aquesta guia pretén ser molt ampli, s’ha indicat, per a cada recomanació, si aquesta té incidència sobre el planejament, sobre les actuacions en espais públics i/o sobre els equipaments.