L’objecte d’aquest treball és l’aplicació de la Guia pràctica per a la integració del gènere als plans i projectes, en el cas del document per a l’aprovació inicial de la Modificació puntual del Pla General Metropolità per a un 22@ més inclusiu i sostenible.
El reglament per l’equitat de gènere preveu que els instruments de planejament urbanístic, entre d’altres, incorporin un Informe d’impacte de gènere per tal d’identificar i prevenir possibles repercussions en la igualtat o desigualtat entre dones i homes, i realitzar propostes de modificació del projecte si s’escau. Amb el document es pretén donar suport i continguts a l’informe d’impacte de gènere, a través de l’aplicació i concreció dels criteris de millora de qualitat de vida quotidiana previstos a la guia, subratllant els aspectes de la MPGM 22@ on s’ha considerat la perspectiva de gènere o que estan alineats amb els objectius de de millora de la xarxa de vida quotidiana, alhora que oferint recomanacions de possible millora.
Els indicadors d’avaluació i seguiment dels resultats s’estructuren el tres àmbits: millores en l’espai físic, intensitat d’activitats i funcions, i millores en l’ambient i la percepció espais més confortables per al vianant.
L’espai físic és on es recull el conjunt de criteris i recomanacions referits a la configuració de l’espai o el suport físic on es desenvolupa la vida quotidiana fora de casa, l’espai públic. Aquí s’inclouen recomanacions sobre jerarquia i dimensionat, dotacions i serveis de transport públic i de la infraestructura verda, etc. Les activitats i funcions és on s’agrupen les recomanacions referides a la disposició de les diferents activitats que es desenvolupem en l’espai públic, com el lleure, el passeig, el descans, o la trobada amb veïns i amics, així com també les que succeeixen en les plantes baixes de l’entorn urbà per on ens movem, o en les referides a les dels equipaments que ens donen serveis. L’ambient i la percepció és on s’inclouen el conjunt de recomanacions que tenen per objectiu millorar l’ambient i percepció d’un determinat entorn urbà. Les sensacions de seguretat, de confortabilitat, o d’identitat i pertinença a l’entorn urbà on vivim, són factors que influeixen en el benestar i el bon desenvolupament de la xarxa de vida quotidiana. També aquells criteris que permeten fomentar l’arrelament i evitar possibles efectes d’expulsió del barri, per poder mantenir les xarxes de suport de vida quotidiana que es construeixen quan s’arrela en un entorn urbà.
El document es presenta com un ‘checklist’ de compliment dels criteris recollits en la Guia elaborada anteriorment, analitzant diferents qüestions com: la definició de model, l’ordenació proposada, la regulació urbanística (qualificació i normes), els instruments de gestió, les condicions d’edificació, i les d’urbanització. El segon bloc se centra en la valoració de la normativa detallada. L’últim és la proposta d’avaluació i seguiment dels impactes de la MPGM.